[...] aktywności fizycznej, drugim wdrożenie terapii metforminą i innymi lekami, ostatni etap to leczenie insuliną (niewydolność trzustki). Sprawdź koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Referencje: Hostalek U. Global epidemiology of prediabetes - present and future perspectives [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
[...] diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer prevention https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1851150/ [...]
[...] ciała o 0.6 kg, zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej o 0.9 kg. Tym razem okazało się, iż nie ma takiego znaczenia skąd pochodzi nadwyżka z tłuszczów czy węglowodanów, oba rodzaje “przekarmiania” były podobnie niekorzystne dla ustroju. Takie same wnioski płyną z badania McDevitt RM i wsp. z 2000 r. Niezależnie, czy nadwyżka energetyczna [...]
[...] Oczywiście nie ma, dopóki nie staje się ono przesadne i nie wpływa na jakość życia. Podsumowanie Jak widać, istnieje wiele podobieństw między anoreksją i ortoreksją. Oba rodzaje zaburzonego odżywiania są próbą posiadania kontroli nad jedzeniem. Kluczową różnicą jest to, że anoreksja skupia się na ilości spożywanej żywności a ortoreksja na [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] zarodkowym, nowotworem złośliwym układu nerwowego). W badaniu wzięto pod lupę 315 dzieci z onkologii i 315 z grupy kontrolnej. Chan i in. 2009 r. – tylko niektóre rodzaje napojów wydawały się zwiększać ryzyko gruczolakoraka trzustki, ale tylko u mężczyzn. 532 przypadki raka i 1701 osób z grupy kontrolnej. Schernhammer i in. 2005 r. - [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] Porównując ceny z olejem rybim można zauważyć, że olej z kryla potrafi być 5-10 razy droższy. Kolejną kwestią są potencjalne efekty uboczne, w tym wzdęcia i nudności. Oba rodzaje oleju mogą je wywołać, jednak w przypadku oleju z kryla są bardziej powszechne. Olej z kryla może też wchodzić w różne interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i [...]
[...] otyłości i cukrzycy typu 2 pomaga się dziecku wyciszyć Korzyści dla matki: wspomaga odchudzanie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, raka jajnika i niektóre rodzaje raka piersi. Nie opuszczaj posiłków Do redukcji wagi niezbędny jest deficyt kaloryczny, nie oznacza to jednak, że zawsze trzeba zmniejszyć ilość jedzenia. Często [...]
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia, palenia w przełyku lub górnej części brzucha, które uprzykrza nam życie. Zazwyczaj pojawia się po obfitym posiłku lub po spożyciu np. kawy. Czy jest to zjawisko, którym należy się martwić? Czy zgaga ma konsekwencje dla naszego zdrowia? Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny? Czy trzeba iść do lekarza? [...]
[...] które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. Jednak czy takie działanie potwierdzają badania naukowe? Stres, aktywność fizyczna, nadmiar pokarmu, niezdrowe rodzaje żywności, promieniowanie UV, pyły, spaliny, szum elektromagnetyczny to wszystko wywiera wpływ na ustrój człowieka. Potencjalne korzyści zdrowotne ze stosowania [...]
[...] diety Białko jest jednym z trzech podstawowych makroskładników, które dostarczamy wraz z tym, co zjadamy. Nasz organizm, choć nieco inaczej przetwarza i wykorzystuje różne rodzaje białka, w ogólnej zasadzie, podchodzi do nich w sposób tożsamy. W ramach procesów trawienia „tnie” większe struktury białkowe na pojedyncze „cegły” o nazwie [...]
[...] więc po ugotowaniu wykazuje właściwości sypkiego. Basmati - również należy do odmiany ryżu o długich ziarnach, po ugotowaniu nie skleja się, ze względu na kolor ma dwa rodzaje: biały oraz brązowy, ma lekko orzechowy smak i może być używany do dań mięsnych oraz rybnych. Jaśminowy - jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim, [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i przetworzonego oleju palmowego będzie w odmienny sposób wpływała na komórki [...]
[...] zmiany od diety, nie od treningu. Sam trening (nawet 3 x w tygodniu po 60 minut na sesję) przynosi umiarkowane lub znikome rezultaty (w zależności od intensywności). Oba rodzaje treningu (siłowy i aerobowy) obniżają m.in. ryzyko sercowo-naczyniowe przez wpływ na stężenie białka C-reaktywnego oraz IL-6. Referencje: Kwi Baek Kim „Effect [...]
[...] dziać się w naszym organizmie w trakcie antybiotykoterapii. Oczywiście mam tutaj na myśli głównie uśmiercenie większości dobrego mikrobiomu w naszym organizmie, niektóre rodzaje pożytecznych bakterii nigdy nie zdołają się już odrodzić(!). Warto pamiętać również o tym, że długotrwałe stosowanie antybiotyków, może prowadzić do pojawienia się [...]
[...] — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu wapnia. Tofu jest także [...]